Lisa flyttar in i Europas smartaste hus

Rosendal Fastigheter bygger Europas smartaste hem.

Vårt dotterbolag TMPL har intervjuat Lisa.

lisa

Nu pågår inflyttning för fullt i 34 supermoderna lägenheter i nybyggda Tiunda Park i Uppsala, ett område som specialdesignats för att bli Europas mest smarta och uppkopplade flerbostadshus. Juridikstudenten Lisa Pålsson från Skåne har just packat upp flyttkartongerna i sin nya etta, utrustad med en rad smarta hem-lösningar som hon enkelt kan styra från sin telefon och appen TMPL.

Tiunda Park ligger centralt och ändå lugnt, mitt i Uppsalas klassiska studentkvarter. På utsidan är det ett smakfullt och modernt två våningar högt flerfamiljshus, men det mest spännande med området finns egentligen på insidan. De 34 nybyggda lägenheterna i Tiunda Park har redan på ritbordet utrustats med en uppsättning digitala smarta hem-lösningar för att göra boendet så tryggt, hållbart och trivsamt som möjligt, med hjälp av en app och en smart telefon.

Området Tiunda Park är utvecklat och byggt av Rosendal Fastigheter AB, och dotterbolaget TMPL Solutions AB har tagit fram tekniken och appen som styr de smarta hem-funktionerna. TMPL-plattformen är den hittills mest avancerade smarta hem-lösningen i sitt slag i Europa. Tidigare versioner finns redan i drift i flera av Rosendal Fastigheters bostadsområden i och kring Uppsala. De boende i Tiunda Park får redan från inflytt tillgång till den nyaste och mest avancerade TMPL-versionen hittills.

I en av lägenheterna på andra våningen i Tiunda Park har det flyttat in en ung juridikstudent från Skåne. Efter några veckor i sin yteffektiva etta har Lisa Pålsson hunnit prova på en del av de nya funktionerna, och tycker att det känns bra att både leva miljösmart och spara pengar. Det hon hittills använt mest är möjligheten att styra lampor och eluttag.

– Jag har alltid brytt mig mycket om miljö, och för mig som student, med en begränsad ekonomi, känns det bra att det inte står och drar en massa el, säger Lisa Pålsson.

– Det är också kul att kunna ha mysbelysningen redo i förväg, när min pojkvän från Skåne kommer på besök.

Lisas nya lägenhet är också utrustad med ett smart lås som kan styras på distans, för att exempelvis släppa in hantverkare eller tillfälliga gäster. Läget ”bortrest” aktiverar rörelsedetektorer i lägenheten och magneter i altandörren, och lampor kan slås av och på för att det ska se ut som om någon är hemma. Det finns sensorer för att upptäcka exempelvis brand eller vattenläckage, där signaler sänds direkt till bostadsinnehavaren, boserviceföretaget och brandkåren. Systemet rapporterar också förbrukning av el och vatten, bra för den som vill tänka miljösmart. Den mer sociala delen av TMPL gör det möjligt att hålla kontakt grannar emellan, både för nytta och nöje.

– Som nyinflyttad är det mycket man saknar och gärna skulle låna av sina grannar. Då lär man känna varandra av bara farten, och det skapar trygghet, säger Lisa Pålsson.

Och kanske är den arga lappen i tvättstugan nu historia, när det finns en bättre kanal att använda för att prata med sina grannar. Lisa Pålsson berättar hur hon själv har använt TMPL för att i förväg berätta för sina grannar om sin kommande inflyttningsfest.

– Jag har förvarnat, och sagt att de gärna kan höra av sig om de tycker att det blir för bullrigt. Eller kanske nån vill komma och vara med, skratta hon.