Hanna Axelsson – studerar till landskapsarkitekt

Det skulle vara roligt att få göra ett projekt på en annan breddgrad.

Skärmavbild 2017-02-27 kl. 13.23.08

 

Varför ville du bli landskapsarkitekt?

Jag visste tidigt att jag ville ha ett praktiskt och kreativt jobb samtidigt som jag visste att jag ville studera vidare. Som landskapsarkitekt går det att arbeta med många olika saker och man har möjlighet att påverka den miljö vi bor och verkar i.

Hur kommer det sig att du valde att plugga i Uppsala?

Det går att studera till landskapsarkitekt på SLU i Uppsala eller på SLU i Alnarp utanför Lund. Utbildningarna har olika inriktningar så mitt val föll på Uppsala. Jag kommer ursprungligen från ett litet samhälle utanför Göteborg men nu har jag blivit Uppsalabo på riktigt. Ska jag vara ärlig så visste jag bara en sak om Uppsala innan jag flyttade hit – att domkyrkan hade två torn. Nu vet jag lite mer!

Vem är Hanna och vad gör du på fritiden?

Jag tycker om när det är mycket som händer så när någon kommer med en idé säger jag oftast ja. Det spelar ingen roll om det är att pulka i slottsbacken, grilla på gården, weekendresor eller konserter. Jag tycker alltid att det är kul med aktiviteter. Sedan är jag väldigt förtjust i att vara utomhus så just de aktiviteterna gillar jag lite extra, till exempel att åka skidor, bada och besöka nya städer.

Har du något drömprojekt?

Det skulle vara roligt att få göra ett projekt på en annan breddgrad än vår. Då är det helt nya förutsättningar, utmaningar och möjligheter. Skulle jag få chansen att rita och planera något i en sydeuropeisk stad skulle klimatet, regelverket, kulturen och stadslivet se helt annorlunda ut. Det skulle vara spännande!

Vad är det bästa med att vara landskapsarkitekt?

Det bästa är att varje dag kunna producera något och se ett resultat av det jag gör. Ofta resulterar arbetet i ett gestaltningsprogram eller en bygghandling, och tillslut även färdigställd utemiljö. Jag gillar också att få arbeta tillsammans med många olika yrkesgrupper. Jag tror att det skapas något bra när man får lyssna på och kompromissa med de som har andra perspektiv än en själv.